Drop Shot
Techniek
Verticalen
Trollen, deel 1
Basis en materiaal
Roofvis
Statisch 
doodazen
Roofblei
Home
Links
Foto’s
Overige
Vangstverslagen
Techniek
Snoekbaarzen 
met de pen
Trollen, deel 2
Groot water, kanalen...
Trollen, deel 3
De rivier
In de regel zoeken we de snoekbaars dus strak op de bodem en op, of onderaan het talud. In de zomer zullen ze wat vaker ondiep te vangen zijn en in de regel in de winter wat dieper.

Wat in de zomer ook goed kan werken is het trollen langs de steenstort. Een handhengel aan de binnenkant waarmee je strak over de stenen kan vissen en de buitenste kan vaak op een diepte van zo’n 4 a 5 meter lopen. Probeer de pluggen zo te verdelen dat de meeste pluggen in de buurt van de bodem lopen.
Zoals in al mijn uitleg wil ik alsnog benadrukken dat dit allemaal gebaseerd is op onze eigen ervaringen. Blijf vooral zelf wat dingen uitproberen en zo kom je er vanzelf achter wat wel en/of niet werkt.
Trollen deel 3: De Rivier
Door: John van Harn

Trollen op de rivier is een leuke en soms ook effectieve visserij. Op de rivier trollen wij niet gericht op 1 soort vis. Echter richten we ons in grove lijnen wel op voornamelijk snoekbaars, maar ook baars winde en soms roofblei.

Ga je op de rivier je plug op half water aanbieden dan zullen voornamelijk de aanbeten van de snoekbaars een stuk minder zijn. Winde baars, snoek en roofblei worden eigenlijk op vrijwel alle dieptes gevangen, ondanks dat vaak word beweerd, dat roofblei alleen in de oppervlakte te vangen is. We hebben toch al meerdere roofbleien vrij diep gevangen tot zelfs nog strak boven de bodem. Wil je echter helemaal gericht op roofblei vissen vraagt dit weer om een andere aanpak.
 

Op de dieptemeter proberen we het talud te volgen. Soms proberen we het talud in een lijn voor de kribben langs te volgen maar ook regelmatig varen we het kribvak in en weer uit om zo ook een stukje van het talud in het kribvak mee te pakken. Pas wel op als je voor de kribkop langs vaart. Regelmatig lopen de kribben onder water een stukje verder door en zal het daar weer ondieper zijn. Echter is dat wel weer een hotspot en vastlopers horen er nou eenmaal bij. Hiervoor hebben ze een kunstaasredder uitgevonden die in de meeste gevallen het kunstaas weer los van de bodem krijgt.

Om deze redenen vissen we voornamelijk met kleine tot middelgrote pluggen en dan ook het liefst diepduikend om deze zo dicht mogelijk bij de bodem te kunnen aanbieden. Voorbeelden hiervan zijn. Salmo butcher en hornet, kleine en grote spro pikefighters, rapala shadrap en jointed shadrap en ga zo maar door.  Wij hechten veel minder waarde aan de vorm van de plug dan aan de duikdiepte. Het doel is om het kunstaas zo strak mogelijk tegen de bodem aan te bieden.