Drop Shot
Techniek
Verticalen
Trollen, deel 1
Basis en materiaal
Roofvis
Statisch 
doodazen
Roofblei
Home
Links
Foto’s
Overige
Vangstverslagen
Techniek
Snoekbaarzen 
met de pen
Trollen, deel 2
Groot water, kanalen...
Trollen, deel 3
De rivier
Blijven aanbeten uit dan gaan wij het op andere dieptes proberen. Bijvoorbeeld wat verder de vaargeul in en eventueel met wat dieplopende pluggen of juist dwars door de waterplanten heen. Alleen zul je hiervoor wel aangepast kunstaas moeten gebruiken om niet direct je haken vol met planten te hebben. Mooi kunstaas hiervoor is de streamer welke vrij makkelijk door de planten heen te vissen is. Ook gebruiken we hiervoor vaak alleen een handhengel om zo het kunstaas wat te sturen.
Als kunstaas gebruiken we zoals gezegd in de buurt van planten graag streamers of heel ondiep lopend kunstaas. Op de andere plaatsen gebruiken we diverse pluggen van groter formaat. Voorbeelden zijn b.v. de spro pikefighter, rapala super shadrap en magnums, Slamo perch en fatso en zo kan ik nog wel even doorgaan.
Het grote water en de vaarten waar wij trollen komt maar weinig snoekbaars voor en de hoofdvangst bestaat voornamelijk uit snoek. Als we hierop gaan vissen proberen we meestal in het begin de vis te zoeken in de buurt van de taluds of waterplanten.
Trollen met groot rubber hebben we wel een aantal keren gedaan maar onze ervaringen met diverse pluggen en streamers zijn gewoonweg beter. Persoonlijk vind is pluggen ook het fijnste vissen. Deze kun je gemakkelijker op de juiste diepte houden vanwege de zwemlip. Ook kun je aan de beweging van de hengeltop duidelijk zien of je kunstaas nog vrij is van planten.

Over het algemeen laten we voor snoek de pluggen lopen op een kwart tot driekwart waterdiepte. In het verleden probeerde ik vrij strak tegen de bodem te vissen maar het werd al snel duidelijk dat de snoek het geen enkel probleem vind om een stukje omhoog te komen en om het kunstaas te pakken. Ook zie je dat de snoek vaak schuin omhoog gericht staat om zijn prooi te zoeken en te pakken. Met deze theorie in mijn achterhoofd wil ik het voor snoek niet te diep zoeken en voor mijn gevoel onder het gezichtsveld van de vis door vissen.

Trollen deel 2: Groot water, vaarten en kanalen
Door: John van Harn

Echter geld dit alleen op helder water. Als het water troebel is gaat deze theorie natuurlijk niet op en vis je het kunstaas liefst zo dicht mogelijk langs de vis op. Welke diepte dat op dat moment is, blijft een kwestie van uitproberen.

Het lijkt vaak wel of elke dag een andere favoriet kunstaas en/of kleur heeft. Het is al meerdere malen voorgekomen dat we veruit de meeste vissen op hetzelfde kunstaas vingen. Zelfs als we deze wisselde van plaats zodat deze boven een andere diepte zwom. Erg bijzonder maar het is wel een feit. Probeer je de visdag daarop hetzelfde dan kan het maarzo zijn dat het zich weer herhaald, maar dan met een ander stuk kunstaas. Dat dit toeval is, daar geloof ik inmiddels niet meer in.

 

Hebben we een steil talud gevonden, dan trollen we deze af met 4 hengels waarvan de binnenste hengel het liefst in de buurt van het ondiepe gedeelte en/of langs de waterplanten en de buitenste onderaan het talud of een klein stukje in de vaargeul. Uiteraard is het maar net hoe breed het talud is en wat slalommen kan zeker geen kwaad.
 

Verder naar: Trollen deel 3 >>