Drop Shot
Techniek
Verticalen
Trollen, deel 1
Basis en materiaal
Roofvis
Statisch 
doodazen
Roofblei
Home
Links
Foto’s
Overige
Vangstverslagen
Techniek
Snoekbaarzen 
met de pen
Trollen, deel 2
Groot water, kanalen...
Trollen, deel 3
De rivier
Materiaal :

Het materiaal wat we gebruiken zijn speciale verticaalhengels. Ik vis zelf al een aantal jaar met een berkley skeletor vertic. Een erg fijne en soepele hengel en voornamelijk geschikt voor het lichtere werk. Als het wat zwaarder word ga ik graag over op een hengel met iets meer body en dat is in mijn geval dan de Spro “godfather 3” vertical medium.
Tot slot :

Dit stukje is gebaseerd op onze eigen ervaringen. Iedere visser zal ook wel zijn eigen visie op iets hebben ondanks dat de meeste dingen wel overeen zullen komen. Ik sta ook altijd open voor informatie van anderen en probeer op die manier onze eigen visserij weer te verbeteren.
Loodkoppen :

De loodkoppen waar we tegenwoordig mee vissen zijn voornamelijk de ronde en footbal modellen. Deze gieten we dan ook zelf. Verschil in modellen van loodkoppen kunnen we een heel verhaal van maken maar naar mijn mening maakt dit voor vangsten weinig uit.
Verticalen is en van de mooiste vissserijen vanuit de boot. De aanbeten zijn erg direct en het is tevens ook een erg geconcentreerd spelletje. Hieronder omschrijf ik hoe wij dit doen en ervaren. Dat wil niet zeggen dat wij alles perfect doen. Ook wij proberen weer constant bij te leren maar het is in ieder geval een leuke basis voor iemand die hier mee wil beginnen.
Kunstaas :

Shads zijn er in ontzettend veel maten en kleuren te krijgen. Je ziet bijna door de bomen het bos niet meer. Probeer gewoon een klein assortiment te hebben met verschillende vormen, kleuren, formaten en ook zeker verschillende staartjes zoals de v-staart en schoepstaart.

Probeer op de dag uit welk aas het beste werkt. Wissel regelmatig van staartjes, kleuren en formaten als je geen beet krijgt. Maar anderzijds, als een shad het goed doet, maak het dan ook niet moeilijker dan het is.

Techniek :

De techniek is vaak een beetje persoonlijk. De basis is altijd de shad iets boven de bodem houden en af en toe langzaam laten zakken en contact met de bodem zoeken. Zodra je dit hebt, direct weer optikken en de shad op de hoogte aanbieden waar je hem graag wilt presenteren.  De aanbeten komen in de meeste gevallen tijdens de afzakfase.

 

Stekkeuze :

Dit onderwerp blijft altijd lastig. Als basis kun je ervan uitgaan dat vis zich altijd bevind in de buurt van bijzonderheden zoals haveningangen, uitmondingen van b.v. een zijsloot, brugpijlers, damwand, steenstort, enz, enz. Alles wat afwijkt van het normale. Probeer op deze stekken de taluds af te vissen en zo te bepalen op welke diepte de vis zich bevind. Probeer vervolgens in buurt van deze diepte te blijven want vaak bevinden ze zich op vele plaatsen op ongeveer dezelfde diepte. Echter geld deze regel naar mijn mening wel veel meer in de winter dan in de zomer.

 

Dieptemeter :

Een dieptemeter is met name bij het verticalen een onmisbaar hulpmiddel.  Hierdoor kun je perfect de taluds volgen en aan zien komen wat het bodemverloop gaat doen. Ook is de hardheid van de bodem goed te zien en de aanwezigheid van eventuele aasvis. Grote vissen onder de boot zijn ook goed te herkennen maar een ding is zeker. Het zien van vis wil nog zeker niet zeggen dat je ze ook daadwerkelijk gaat vangen.

Verticalen
Door: John van Harn

De lijnen die ikzelf momenteel gebruik zijn de Gamakatsu premium braid Neo met een dikte van 0.09 en 0.12 mm.

De molen moet zeker een goede instelbare slip hebben die soepel afloopt, dit is erg belangrijk bij deze visserij. Tevens moet de hendel geen terugslag hebben en dient de molen zo licht mogelijk te zijn. Dit omdat je de gehele dag met de hengel in de hand zit en elke gram meer de kans verhoogt dat je polsen eerder vermoeid raken.

Wat wel erg van belang is, is het gewicht van de loodkop. Als stelregel houden we aan: Zo licht mogelijk maar wel zo zwaar dat we voldoende contact met de bodem houden. Dat laatste is dan ook wel het belangrijkste om nauwkeurig de bodem af te kunnen vissen.

Het is wel raadzaam om bij de wat grotere shads een stinger op de rug te monteren. Dit extra lijntje met dreg zorg ervoor dat ook de staartbijters sneller gehaakt worden. Echter horen missers ook gewoon bij deze visserij maar op deze manier kun je het wel beperken.

 

 

De stingers maak ikzelf altijd van titanium onderlijnmateriaal met dreggen van tussen maat 10 en 6. Als ze maar net iets breder zijn dan de shad zelf zit je eigenlijk altijd goed. De lengte zoek ik altijd bij de shad en probeer de haakpunt altijd op een plaats te zetten zo ver mogelijk naar achteren, maar wel zo dat de staartactie niet beïnvloed kan worden.

Iedereen heeft zijn persoonlijke voorkeur wat betreft optikken, hoogte boven de bodem en tijd van laten hangen en zakken. Probeer in elk geval wel op b.v. taluds, netjes het bodemverloop te volgen. Dit kan zeker het verschil maken tussen het wel en niet vangen! Varieer hier wat mee en zoek uit wat het beste bij je past.

Een harde bodem is eigenlijk altijd beter dan een zachte bodem. Dit verschil is duidelijk op de dieptemeter te zien maar ook zeker goed te voelen als de loodkop op de bodem land. Ook mosselbanken zijn erg interessante stekken.

Ook erg van belang op de rivier zijn de stroomnaden. Vis deze zeker goed uit. Er word vaak gezegd dat in het diepe gat, net na de kribkop het meeste gevangen word. Soms is dat wel zo maar wij hebben zelf ook zeker zoveel succes in de andere stille stukken langs de stroomnaad (keerstroom). En dan met name het laatste stille stuk waar de stroming en keerstroom elkaar opheffen.

Het komt ook vaak genoeg voor dat er vis gevangen word, terwijl het volgens de dieptemeter leeg lijkt te zijn onder de boot. Vissen die strak op de bodem liggen worden op het scherm vaak één met de bodem en deze zul je dus ook niet altijd kunnen herkennen. Met wat ervaring zal je ook gaan herkennen wat waterplanten, vis of luchtbellen zijn.

Voor mij persoonlijk blijft de stekkeuze altijd een hot item. Soms doe je alles volgens “het boekje” en wil het toch maar niet lukken. De ene dag is duidelijk de andere niet Echter, kunnen we vaak prima ons visje vangen en proberen we ook altijd maximaal te genieten van de visdag en alles om ons heen. Staar je ook niet constant blind op aantallen, want dit kan alleen maar demotiverend werken. Kortom geniet van je visdag en dan komt de rest vanzelf.