Drop Shot
Techniek
Verticalen
Trollen, deel 1
Basis en materiaal
Roofvis
Statisch 
doodazen
Roofblei
Home
Links
Foto’s
Overige
Vangstverslagen
Techniek
Snoekbaarzen 
met de pen
Trollen, deel 2
Groot water, kanalen...
Trollen, deel 3
De rivier
De dropshot techniek is inmiddels bij de meeste snoekbaarsvissers wel bekend. Het is een ontzettend leuke manier van vissen en is daarbij ook nog eens erg goed geschikt, om in de boot als montage voor de bijhengel te gebruiken.
Normaal gesproken vissen we met gevlochten hoofdlijn en een ondelijn (rond de 35 honderdste) van ongeveer een meter lang. Halverwege de onderlijn word met een palomarknoop een gamakatsu Worm 39 haak gemonteerd van maat 1. Onderaan de lijn plaatsen we een staafloodje varierend tussen de 15 en 30 gram, dit is puur afhankelijk van de stroming en diepte waar we op dat moment vissen. De afstand van het lood tot de haak bepaald uiteraard de diepte waarop we vissen. Zo zullen we bijvoorbeeld in de zomer verder van de bodem af vissen dan in de winter wanneer de vis vrij passief is. Blijf op een visdag altijd wat varieren in diepte totdat je de juiste diepte hebt gevonden.
Als aas gebruiken wij voornamelijk shads met v-staartjes. Enkele toppers voor ons zijn de finn-s fish van Lunker city, de Gulp Alive van Berkley en de Spro Bony Shaker. Vergeet ook zeker niet om eens een klein dood aasvisje te gebruiken. Vis als spiering maar ook kleine voorns of baarsjes doen het soms ook erg goed.
De techniek is eigenlijk vrij simpel. Je sleept de montage met een strakke lijn langzaam over de bodem. Tussendoor kun je de complete montage 1 of 2 korte felle tikken omhooog geven en vervolgens de montage weer langzaam laten zakken en over de bodem slepen. Een andere, en tevens de officiele methode, is het om de lijn af en toe een kort moment slap te laten vallen en vervolgens weer strak te trekken. Diverse manieren zijn mogelijk.

Mocht je een tweede hengel als “bijhengel” gebruiken, werkt het ook vaak goed om deze montage over de bodem te laten slepen. Het tikken van het lood over de bodem geeft soms al genoeg actie aan de shad om de vissen te verleiden.

Uiteraard kun je op vele andere manieren vissen en heeft iedereen zo zijn eigen voorkeur. Kortom, varieer zelf wat en probeer diverse technieken toe te passen. Op deze manier kom je er vanzelf achter wat goed werkt en welke techniek goed bij je past.
We monteren de shad met de haak door de voorkant oftewel de “neus” van de shad. Hierna trekken we een stinger met het oog over de haakpunt en het kleine dregje bovenop de rug. De stingers die wij gebruiken hebben in het oog een stukje plastic zitten waardoor hij nooit van de haak af zal gaan. Dit zijn erg fijne stingers maar ze zijn soms ook erg moeilijk verkrijgbaar. Voor kleine shads is een extra stinger niet altijd nodig maar wij kiezen hier wel voor om het aantal missers tot een minimum te beperken.
Drop-shot
Door: John van Harn