Drop Shot
Techniek
Verticalen
Trollen, deel 1
Basis en materiaal
Roofvis
Statisch 
doodazen
Roofblei
Home
Links
Foto’s
Overige
Vangstverslagen
Techniek
Snoekbaarzen 
met de pen
Trollen, deel 2
Groot water, kanalen...
Trollen, deel 3
De rivier
Een aantal jaar geleden was deze vis nog een onbekende in onze wateren maar nu is hij niet meer weg te denken binnen de roofviswereld. Ik heb het hier natuurlijk over de roofblei ook wel “zilveren pijl” genoemd. Een bijnaam die ze zeker waarmaken als je ze aan het jagen ziet. Als een pijl schieten ze achter het speldaas aan in de volle stroming, een prachtig schouwspel.
De stekken waar je van dit schouwspel kunt genieten en dus ook kans maakt om met zo’n zilveren pijl in gevecht te raken zijn plekken waar het speldaas in de problemen komt. Plekken zoals de nering in de stroom net achter een krib of een brugpijler, maar ook stuwen en inlaten van aangrenzende plassen moet je zeker niet overslaan. Probeer het ook eens bij de veerponten op de rivier, deze plekken werken vaak als een magneet op allerlei roofvis dus ook op roofblei!
De roofblei is over het algemeen het best te vangen vroeg in de ochtend en tegen de schemering, al moet ik zeggen dat ik ze ook midden op de dag heb gevangen bij 26 graden met een brandende zon aan de hemel.

Als de roofbleien aan het jagen zijn maakt de stern ook wel vissendief genaamt hier dankbaar gebruik van. Je ziet ze soms wel met tientallen tegelijk het water inklappen om verwarde visjes hieruit op te pikken. Dus zie je deze vogels aan de horizon keer op keer het water in klappen dan weet je dat er gejaagd wordt, en kan het zeker geen kwaad die plek even een bezoekje te brengen.

Over het algemeen maak je met klein aas het meeste kans een mooie roofblei te vangen, dit omdat ze veelal op speldaas jagen, pas je aas dus op de grote van het aanwezige speldaas aan. In het begin van het seizoen zal je dus meer vangen op erg klein aas, en later in het seizoen als het speldaas wat groter wordt maak je zeker ook kans als je met een slanke plug van een cm of 8-10 aan de slag gaat.
Ik heb het zo zelf eens meegemaakt dat de roofblei als een dolle aan het jagen was maar totaal geen interesse toonde in ons kunstaas. Uiteindelijk van alles geprobeerd maar niks wilde ze hebben totdat ik er een mepps 00 aanhing ter grote van het aanwezige speldaas. Verschillende mooie bleien klapte vol over het minuscule spinnertje heen! Loon na werken zal ik maar zeggen.
Het kunstaas wat ik gebruik zijn plugjes variërend van 4-12 cm, spinners, lepels (liefst slanke modellen). Denk hierbij bijvoorbeeld aan de rapala shadrap, rapala shad rap jointed, rapala long cast, rapala XR10, rapala DT-4 ,Spro HS ASP Jigging Spinner, Spro Aruku Junior, Illex chubby, Illex Cherry. Ook oppervlakte kunstaas doet het erg goed op de roofblei, denk hierbij aan de Illex watermonitor, de rapala skitter pop en de storm chug bug small. Oppervlakte aanbeten zijn echt supergaaf, je hebt wel vaker missers maar de actie is het zeker waard!! En natuurlijk kleine spinnetjes en lepeltjes, vooral kleine lepeltjes kun je vaak een eind wegzetten. Iets wat nog wel eens van pas kan komen als de roofblei verder weg aan het jagen is.
Afgelopen maand ben ik er verschillende keren op uit getrokken op zoek naar de zilveren pijlen, iets wat wel wat verdieping in je water vergt. Maar als je dan uiteindelijk de stekken hebt gevonden en de eerste bleien weet te vangen dan kan ik je zeggen die harde aanbeten werken verslavend!
Na deze dril waren de roofbleien toch wat geschrokken denk ik want ik zag er lang niet zoveel meer jagen. Misschien lagen ze wat dieper, omschakelen naar ander kunstaas dus. Ongeveer 10 worpen later weer een beuk op de hengel, maar dit was geen roofblei zo te voelen. Hevig gebonk aan de andere kant van de lijn verraadde de aanwezigheid van een leuke snoekbaars, een vis de je vaker als “bijvangst” hebt tijdens het roofblei vissen.
Ook baars is vaak een welkome bijvangst maar sta ook zeker niet raar te kijken als er een keer een snoek vol over je voor roofblei bestemde aasje heen schuift. Een uurtje later zat mijn vistijd er weer op en moest ik weer aan het werk, maar mijn dag kon niet beter beginnen!
Roofblei: “op zoek naar de zilveren pijlen”
Door: Arend Burger
Zo arriveerde ik op een ochtend net toen de zon opkwam bij het water en zag dat er af en toe al een roofblei aan het jagen was, meteen de hengel klaarmaken en daar vloog mijn oppervlakte aasje richting de jagende roofblei. Toen ik halverwege was met binnendraaien explodeerde het water en kwam de roofblei bijna volledig uit het water. Mijn hengel werd bijna uit mijn handen gerost, aanslaan was niet meer nodig wat geweldig gaaf is vissen toch J. Na een felle dril kon ik een mooie 70-er landen en was mijn roofbleisessie alweer geslaagd!